Skip to content

Author: Mus Nasmian

Penulis yang mempunyai pasukan mendayung universiti untuk dilatih. Cenderung membaca buku-buku sai fai, thriller, pengembaraan, sejarah dan juga seram mistik.

Suami enggan hibah pampasan takaful buat isteri, takut kahwin lagi…

“…. jangan jadi bangang, dah mati pon jeles lagi”
 
Bagus reminder ni (rujuk gambar). Kerja mendidik ni bukan jatuh pada guru dan ibubapa sahaja…
 

Pengakuan: Saya sendiri pernah cakap pada adik perempuan, saya tak nak letak nama suami saya sebagai waris. Nak letak nama anak-anak. Takut suami joli duit dan kahwin bini baru. Abaikan anak-anak.
Sangka saya, sebagai adik – perempuan pula tu, mestilah dia sokong saya. Tapi apa yang keluar dari mulut dia, buat saya terkedu.
 
“Kau dah dalam kubur. Tak ingat dah laki dengan anak-anak, mengadap malaikat munkar dan nankir.”
Hanya doa anak soleh-solehah jadi penghubung alam dunia dan alam barzakh
 
Zasss.. makan dalammm… walaupun adik saya sorang ni memang mulut pedas tapi semua tu ada kebenaran. Ada iktibar dan pengajaran.
 
Kemudian saya dapat tahu banyak kes apabila pasangan meninggal, orang yang ditinggal mengalami macam-macam kesusahan. Menanggung hutang si mati, kesempitan hidup tapi tak boleh keluarkan wang simpanan yang disimpan atas nama pasangan, berebut harta pusaka atas alasan hukum faraid tapi bila waris minta nafkah – dinafikan pula hak anak-anak yatim.
 
Haih… sementara masih ada nafas ni, kita usahakan hibah apa yang patut. Walaupun harta tak seberapa, tapi jangan lah jadi punca seksaan kubur kerana tidak berlaku adil. Mudah-mudahan tak membelenggu kita bila kembali ke negeri abadi.
 
Mohon dijauhkan dari beban yang mengheret kita di hari pembalasan kelak. Mohon dijauhkan dari menjadi fakir kerana mengambil hak orang lain.
 
Leave a Comment

Komik GAZA

 

Komik 108 mukasurat setiap satu, mengisahkan tentang perjuangan seorang hero remaja yang mahu mengembalikan Palestin menjadi sebuah negara Islam yang berdaulat. Ia penuh dengan sejarah pencerobohan Israel, perjuangan rakyat Palestin dan pengajaran besar buat pembaca komik ini.

Sinopsis Komik Gaza 1

Gaza dan 15 adik-beradiknya hidup bahagia di Palestin – memancing, berniaga roti Tabun, dan bersama-sama kerajaan Turki Uthaminiyah membangun Hejaz Railway, sebuah projek landasan kereta api dari Istanbul ke Madinah untuk meringakan perjalanan jemaah haji.

Dalam kegembiraan mereka, ada helah jahat sedang dirancang oleh Israel dan Theodor Herz untuk menakluk Palestin.

Dan siapa sangka, bukan Israel dan Herzl sahaja yang punya rancangan jahat. Turut ada musuh dalam selimut yang berusaha menjatuhkan khilafah Islam ketika itu.

Tapi…siapa?

Dan kenapa?

Sinopsis Komik Gaza 2

Hidup Arab! Jatuh Turki!
*
Keamanan Palestin mesti dipertahankan! Begitu azam Gaza.

Namun, bukan semua berkongsi makna keamanan yang sama. Ada pihak yang merasakan perpecahan itu perlu demi membina Palestin yang baru.

Yang salah tetap salah, biarpun ramai pengikut. Ketaksuban boleh meretakkan perpaduan yang selama ini menjadikan Palestin kuat.

Dan apabila Palestin goyah, pihak musuh bijak menyusun langkah.

Apakah akan terjadi kepada Gaza dan adik-beradiknya yang lain?

Bagaimanakah nasib empayar Islam selepas kejatuhan Sultan Abdul Hamid II?

Sinopsis Komik Gaza 3

“Anak orang Yahudi yang baru pindah masuk? Maksudnya ada orang Yahudi yang bina penempatan baru dekat kawasan inikah?

Tapi bukankah kerajaan sudah tetapkan kawasan ini sebagai kawasan penempatan rakyat Palestin?”

Di bawah pimpinan Sultan Abdul Hamid II, tanah suci Palestin terlindung daripada pelbagai ancaman luar yang memerhati.

Namun, dalam diam, ada komplot jahat yang sedang dirancang musuh bagi menggulingkan khalifah berwibawa tersebut.

Apakah yang akan terjadi kepada Palestin sekiranya iakehilangan penjaga yag selama ini menghalang kemaraan pihak musuh?

Sinopsis Komik Gaza 4

“Aku hanya mahukan sebuah negara rasmi untuk bangsa aku – Yahudi, dan negara itu ialah Palestin.”

Semenjek Sultan Abdul Hamid II digulingkan, tanah Palestin telah hilang pelindungnya. Pihak British mula memainkan strategi licik bagi memenangi perang dunia pertama ketika itu – dengan menjanijikan tanah Palestin sebagai ganjaran.

Apa yang lebih mengejutkan adalah, bukan sahaja Zionis yang mahu tanah Palestin, tetapi juga bangsa Arab yang selama ini menentang Empayar Uthmaniyah.

Adakah muslihat British itu berjaya?

Leave a Comment

Ejen Dropship Blink Books

Assalamualaikum semua…

Sebagai penulis, saya sangka saya hanya perlu menulis buku. Duduk diam-diam dan kutip royalti di hujung tahun. Tapi hakikatnya industri buku makin lesu dan bersaing hebat dengan media sosial dan sumber hiburan yang senang dicapai secara online. Percuma pula.

Penerbit lebih terkesan dan satu demi satu mulai mencari jalan keluar serta menukar strategi.  Tawaran menulis juga berubah terma lalu menawarkan bayaran lump-sump selain royalti. Kemudian, demi survival penulis disarankan membantu menjual buku-buku sendiri. Didapati ramai pembaca lebih cenderung dan gembira jika dapat membeli terus dengan penulis.

BLINK books tidak terkecuali lebih-lebih lagi Pandemik COVID19 telah merubah kebanyakan kaedah pemasaran dan jualan. Program Jelajah Sekolah yang telah dijalankan secara aktif beberapa tahun sebelum ini tergendala tanpa jaminan bila akan dapat dilaksanakan semula. Tambahan lagi, SOP penjarakkan sosial yang perlu dilaksanakan membataskan perlaksanaan program ini dengan berkesan kerana kerajaan mahupun masyarakat umum sedar Pandemik COVID19 ni belum berjaya dihapuskan sepenuhnya.

CEO Blink Books, Tuan Syaizul Amal segera membina sistem ejen dropship dan menawarkan peluang ini pada penulis. 

Oleh itu, saya memberanikan diri mendaftar menjadi ejen dropship, suatu perkara yang saya tidak pernah lakukan. Tetapi saya berniat nak mencabar diri mendaftar menjadi ejen dropship untuk membuktikan pada yg memerlukan pendapatan sampingan bahawa ianya boleh dilakukan kalau tahu caranya.Lebih-lebih lagi dalam situasi PKP yang lalu saya melihat ramai (termasuk rakan dan ahli keluarga) yang terkesan & perlu lakukan sesuatu untuk cari dana tambahan bagi membantu.

Alhamdulillah.. Dalam masa 2 minggu saya berjaya menjadi Ejen PRO.

Kelab Ejen Dropship Pro Blink Book

Dengan rasa rendah hati, saya mohon sokongan rakan-rakan, kata-kata semangat pun jadilah buat penguat usaha.

Saya menjual buku-buku untuk anak-anak dari umur 6 tahun hingga 17 tahun.

Buku terbitan BLINK ini bagus untuk mengisi masa lapang anak-anak yang kebosanan di rumah.

BLINK adalah milik, Ain Maisarah, penulis no 1 novel remaja di Malaysia yang telah 12 tahun menulis 140 lebih novel. Insha-Allah, Ain Maisarah dikenali oleh kebanyakan anak-anak remaja.

Kumpulan penulis bersama Ain Maisarah

Selain itu, Ada 7 (TUJUH) sebab kenapa ibubapa patut beli buku-buku ini:-

  1. Buku-buku terbitan BLINK adalah buku-buku yang ditulis menggunakan bahasa melayu standard. Tiada penggunaan perkataan slanga, perkataan kontot, dan ejaan SMS.
  2. Buku-buku terbitan BLINK adalah patuh syariah, tiada plot yang berdua-duaan mahupun berpegang tangan, tiada plot lucah, tiada perkataan kasar seperti mencarut.
  3. Buku-buku BLINK dapat memperbaiki mutu penulisan karangan anak-anak. Ia menambah kosa kata anak-anak. Ada banyak kes, pembaca yang mendapat gred C Bahasa Melayu mendapat gred A setelah banyak membaca buku-buku BLINK.
  4. BLINK adalah syarikat peneraju pasaran novel remaja di Malaysia. Buku-bukunya berkualiti dan terbukti disukai oleh anak-anak tuan puan.
  5. Buku-buku BLINK tidak terjual di kedai-kedai buku sejak Jan 2019. Ia eksklusif dijual oleh EJEN-EJEN BLINK.
  6. Bagi setiap pembelian, ada hadiah buku percuma.Boleh lihat senarai buku-buku PERCUMA di sini: klik sini  BUKU HADIAH
  7. Buku-buku BLINK sangat bagus dan direkomen oleh IKON-IKON Guru Perpustakaan Kebangsaan.

Dalam simpanan saya ini ada buku-buku hadiah bernilai RM12 setiap satu yang saya akan berikan kepada 30 pembeli pertama yang membalas mesej Whatsapp saya ini.

Saya akan kongsikan KATALOG 83 judul buku yang ada. Semua bagus-bagus dan mempunyai mesej tersendiri yang dekat dan mesra dengan remaja. Penyampaian dalam novel yang ditulis dengan baik sekali yang berniat mengajak remaja berhijrah dan persiapkan diri dalam dunia yang sangat mencabar masakini. Bukan sahaja design kulit buku yang menarik, isinya juga bagai kan magnet.

Silakan LIKE page berikut: Ejen Dropship Blink Books

Atau mohon klik link whatsapp ini, saya akan bantu untuk dapatkan buku-buku yang laku keras ini. KLIK : Saya mahu beli buku BLINK BOOKS

 

Leave a Comment

Munculnya Dajal Al-Masih

DAJAL
.
Hari ini hari Jumaat, hari penuh berkat.
Selalu kita dengar, ustaz ustazah sarankan agar membaca Surah Al-Kahfi bagi mengelak fitnah Dajal.
.
Namun adakah anak-anak kita tahu apakah itu Dajal? Atau lebih selalu disogok dengan cerita alien dan zombi Kampung Pisang?
.
Padahal dalam Islam, sudah diuar-uarkan… perkara besar yang akan berlaku sebelum kiamat adalah –
.
MUNCULNYA DAJAL!
.
Inilah contoh kisah yang perlu diberitahu kepada anak-anak. Inilah cerita yang membawa keinsafan, ilmu pengetahuan juga membuatkan mereka menyedari betapa pentingnya membaca Surah Al-Kahfi setiap hari Jumaat bagi mengelak fitnah Dajal.
.
Buku ini ditulis dalam bentuk fiksyen, tentang watak Nubhan… seorang remaja yang hidup di zaman Dajal dan melihat bagaimana:
.
🔥 Dajal itu mempunyai sihir yang amat hebat, mengaku dirinya Tuhan.
🔥 Boleh menukarkan tanah menjadi emas
🔥 Boleh menurunkan hujan dari langit
🔥 Boleh menyuburkan tanaman
🔥 Mampu menghidupkan orang mati
🔥 Mempunyai mata kiri yang terkeluar-keluar dagingnya berkutil seperti gugusan anggur.
.
Begitulah hebatnya fitnah Dajal! Hanya orang yang ada iman dalam dada akan tahu si Dajal adalah Tuhan palsu. Manakala kaum yang ingkar akan terpesona dengan segala kesenangan yang dibawanya.
.
Maka marilah kita ajak anak-anak di rumah membaca buku tentang kisah Dajal. Ditulis dalam bentuk fiksyen supaya remaja (10 tahun hingga 17 tahun) mudah faham. Namun setiap fakta digarap menurut hadis sahih tentang Dajal.
.
Jumaat yang berkat ini, jangan tunggu lagi. Dapatkan novel ilmu MUNCULNYA DAJAL pada harga RM12. Dapat pula 1 novel percuma yang lain.
.

Nak beli, singgah sini: Ejen Dropship BLINK

Leave a Comment

Buku Baru BLINK BOOKS : Lesap Sejuta

Lesap Sejuta
Blink Books: Lesap Sejuta

“Anak ambil jurusan apa?”

“Kalau nak cerah masa depan… jadilah doktor.”

“Jurusan lain? Ish… janganlah! Biasa-biasa saja… tak dipandang hebatlah!”

Begitulah persepsi… majoriti ibu bapa berharap agar anak yang cemerlang memilih kareer doktor. Apabila memilih jurusan lain? Ibu tidak reda, orang lain pandang rendah, diperlekeh konon ia jurusan mudah.

Itulah cabaran seorang remaja yang minat matematik… takut pula dengan darah dan boleh pengsan jika diminta melihat katak dibedah.

Apabila dia bercita-cita menggantikan Gabenor Bank Negara… ibu sendiri tidak keruan.

Maka laluan menjadi akauntan terasa sukar.

Inilah novel tema kerjaya yang sangat membantu anak remaja melihat ruang lingkup lebih luas berbanding hanya memilih perubatan sebagai kerjaya utama.

Pada akhirnya, ilmu pengetahuan itu semuanya bermanfaat dan sepertimana tuntutan Islam… sesiapa berada di dalam majlis ilmu itu seperti berada dalam taman-taman syurga. Maka kejarlah berkat ilmu, bukan kerjaya.

Ini novel yang banyak informasi dan memberi inspirasi. Mari dapatkan sebagai bahan bacaan buat anak-anak, klik link berikut: Saya Mahu Beli Buku bertajuk LESAP SEJUTA

Leave a Comment

Ebook PERCUMA tanpa syarat pembelian

Saya sebagai penulis turut serta menjadi EJEN DROPSHIP lantikan syarikat penerbitan BLINK BOOK, syarikat penerbitan nombor 1 di Malaysia yang fokus kepada NOVEL UNTUK REMAJA.

Sekarang sedang berlangsung EBOOK PERCUMA. Ia adalah bahan bacaan santai yang boleh dihabiskan dalam masa 30 minit, ia ditulis menggunakan bahasa melayu penuh, tatabahasanya di jaga rapi. Tetapi saya mohon ia digunakan untuk famili tuan puan sahaja, TIDAK BOLEH diedarkan kepada umum.

Ebook Percuma
Ebook PERCUMA tanpa syarat pembelian

Namun jika tuan/puan mahu sebarkan kepada ke grup whatsapp lain, HANYA berikan link ini kepada mereka. TIDAK DIBENARKAN EDAR EBOOK. HANYA EDARKAN LINK WHATSAPP saya ini :

Mahu dapatkan 5 ebook syarikat penerbitan BLINK secara percuma tanpa syarat pembelian? Klik link ini : Saya mahu EBOOK PERCUMA

Mohon tuan/puan simpan nombor telefon saya ini di dalam contact book atas nama : MUS NASMIAN BLINK kerana kami akan edarkan 5 lagi judul ebook untuk bacaan anak remaja tuan puan.

Ebook Percuma
Ebook PERCUMA

Saya sertakan capaian (klik link ini)  KATALOG JUALAN, sekiranya tuan/puan berminat untuk membeli buku fizikal boleh pilih dalam katalog ni ya… Boleh download katalog terkini, versi PDF.

Sekarang ini kami ada buat Promosi Julai Beli RM120 Percuma RM120. Istimewa hanya 200 SET sahaja. Promosi paling berbaloi.

Promosi Eksklusif Buku Bertandatangan Ain Maisarah
Istimewa untuk peminat Ain Maisarah, atau pelanggan yang ada anak-anak yang kumpul buku BLINK. Promosi ini terhad sehingga habis stok buku bertandatangan Ain Maisarah. Lihat kod TT.

Atau jika tuan/puan nak beli 5 buah buku sahaja pun boleh.. kami ada promosi hadiah buku PERCUMA. Terhad 1 untuk satu pembelian 5 buah buku. Klik sini: https://blinkblink.my/buku-hadiah/

Mesejlah saya. Saya bersedia membantu.

Semoga dimurahkan rezeki tuan/puan kerana sudi menggembirakan anak-anak dengan bahan bacaan kami. Terima kasih.

Leave a Comment

Memikat hati pelajar untuk rajin membaca

Blink Books
Blink Books Pilihan No. 1 Remaja

.
Ini bukan kerja senang terutama masa sekarang ini yang penuh dengan saingan.
.
Saingan dari buku lain? Eh tidak…
.
Saingan dari TV, internet dan games.
.
Jadi buku-buku yang diterbitkan sekarang mestilah mempunyai elemen-elemen WOW.
.
Cikgu-cikgu, pihak sekolah, atau ibubapa kadang-kadang tidak bersetuju dengan elemen ini.
.
Buku Thriller, buku seram, ini adalah trend terkini, 10 tahun yang lepas, trend Chic-lit.
.
Pelajar-pelajar kini cepat berubah citarasa hasil pengaruh maklumat dan persekitaran yang cepat berubah.
.
30 tahun dahulu bolehlah menarik pelajar membaca dengan buku Pak Pandir atau Hikayat Sang Kancil.
.
Sekarang kartun jenis GILA-GILA dengan mulut besar dan lubang hidung kembang mungkin sudah tidak menarik minat mereka lagi, mereka lebih sukakan kartun gaya MANGA.
.
Jadi kita sebagai penerbit kena cepat berubah, menawarkan sesuatu mengikut citarasa semasa.
.
Apa yang penting, kekalkan moral dan kebaikkan dalam setiap buku terbitan kita.
.
Ibubapa, guru dan sekolah, terimalah perubahan ini, berilah peluang buku-buku kami masuk ke sekolah-sekolah, hanya apabila ada gula barulah datang semut.
.
Kami sudah buktikan berkali-kali, guru-guru hairan pelajar mereka rajin meminjam buku hasil terbitan kami.
.
Insha-Allah, moga menjadi asbab, pelajar-pelajar rajin membaca buku-buku ilmuan pula.

Leave a Comment

Final exam is here!

Assalamualaikum.. apa khabar pembaca semua?

5 minit terakhir, masih ada yang pulun hingga ke lipatan kajang yang terakhir.

Saya sedang bergelut dalam peperiksaan akhir. Esok masih ada satu paper lagi. Sekarang sedang bertapa di perpustakaan bagi menyudahkan tugasan berkumpulan untuk dihantar esok. Yang bagus tentang tugasan ini, bila dibuat ia seolah-olah ulangkaji untuk peperiksaan. Subjek MIM780: Information Systems: Analysis, Design, and Management. Baca macam rumit kan? Hakikatnya, memang pun rumit pun. Macam sarang labah-labah.

Sempat pula saya menulis blog. Sebenarnya saya cuba hilangkan mengantuk. Keletihan mengulangkaji malam tadi dan terpaksa pula siapkan tugasan.

Tengahari tadi selepas habis exam, kami sempat buat makan-makan sempena semester terakhir kami di sini. Merakam kenangan sebagai penutup atas segala jerih payah yang pernah kami lalui bersama-sama.

Sibuk mengatur juadah atas meja, sempat Raihan selfie.
Nadia dan Akmal berusaha memeriahkan suasana dengan acara secret santa. Seronok dapat hadiah!

Kami semua golongan bekerja yang sengaja cari pasal dalam kesibukan hidup dengan menyambung pelajaran dalam peringkat Master (IM770 – Master of Science in Information Management) di UiTM, Puncak Perdana. Separuh daripada kami sudah berkahwin dan berusia lewat 30-an jadi bidang pangajian ini menjadi pilihan utama kerana bersifat flexible (FLP – Fexible Learning Program). Seminar sebulan sekali iaitu pada hari Sabtu sahaja bermula jam 9am to 9pm. Selebihnya kelas diadakan secara atas talian dan kami gunakan platform yang disediakan oleh pihak universiti untuk berinteraksi bagi menjalankan perbincangan berkenaan tugasan mahupun subjek yang diajar.

Antara hadiah dan cenderamata yang kami terima. Paling istimewa kalendar khas kami.
Cik Puan Pengurus Acara yang berusaha merealisasikan Majlis, Miss JuJu
Sumbangan kek yang sedap dan istimewa
Cubaan menghiburkan kawan-kawan, kami busking sementara mereka mengerumuni makanan
Menerima kunjungan hormat VIP kami, Prof Dr Adnan Jamaludin yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang keperluan pengajian kami

Ok. Rasa mengantuk dah hilang. Saya boleh sambung menghabiskan tugasan. Rakan sekumpulan saya sudah menjeling. Kita sambung bebelan di lain waktu.

Class of IM770-FLP Batch 2017-2019

Salam hormat. Doakan kejayaan saya GOT (Graduate.On.Time) menghabiskan pengajian dengan cemerlang!

Amin…

1 Comment

Ergometre is HELL ~ Sharing session with Musaddiq

 ERGOMETER IS HELL 

Aku tergelak sakan bila Musaddiq ulang hampir 11 kali frasa ni malam tu. Untuk pasukan mendayung UiTM yang baru dibina semula, aku bawakan senior mereka yang pernah sama-sama menaikkan sukan mendayung di universiti ini.

Berkongsi momen-momen ketika beliau mencari erti kehidupan di kampus, Musaddiq memilih sukan ROWING apabila dia sedar universiti bukan semata-mata baca buku dan lulus peperiksaan dengan CGPA yang bagus.

“Kawan aku berbangsa cina bagi nasihat. UNIVERSITI ADALAH TEMPAT UNTUK KAU EXPLORE! Jadi aku main rowing.”

Untuk pengetahuan kalian, Musaddiq memang mahasiswa ulat buku. Setiap semester tak pernah gagal mendapat ANUGERAH DEKAN. Tetapi dia tak pernah puas dengan pencapaian itu. Seorang yang cepat bosan, lalu dia buat kerja gila dengan terlibat dengan sukan yang sangat menuntut komitmen tinggi iaitu rowing.

UiTm Rudern
Siap sedia untuk perlawanan akhir

Aku paling terkesan apabila Mussadiq berkata,

“1 semester main rowing rasa macam 2 tahun.”

Dalam hati aku terdetik, apakah? Takkan sengsara sungguh main rowing ya?

Kemudian Musaddiq menyambung, “Dua semester pertama aku rasa singkat. Langsung tiada memori yang bermakna. Tetapi 1 semester main rowing, pengalaman yang dikumpul sangat banyak. 1 semester itulah terhimpun 2 tahun jumlahnya pengalaman berharga!”

Men Coxed Eight Rowing
Semasa pertandingan Uniten Invitatonal Rowing Championship 2010

Ketika saat-saat genting dengan peperiksaan dan hari perlumbaan MASUM dan Varsity Boat Race yang semakin dekat, Musaddiq sanggup mengadap semua pensyarahnya meminta supaya ujian-ujian kelas dikumpul pada minggu yang sama dan menjawab set soalan baru bersendirian.

“Semuanya demi rowing. Aku tahu semuanya akan baik-baik sahaja, asalkan ada perancangan masa yang bagus dan jaga hubungan baik dengan pensyarah.”

Cabaran mengimbangi kegiatan sukan dan kecemerlangan akademik sangat membantu Musaddiq dalam alam pekerjaan.

“Tak apa lah tak dapat selempang diraja masa konvo. Tapi aku puas!”

Musaddiq membina keyakinan diri dengan terlibat dalam sukan. Dia tak mahu jadi ulat buku yang cemerlang dalam peperiksaan tapi bila keluar ke dunia sebenar, tenggelam. Berdepan dengan CEO syarikat semasa sesi temuduga, terus terkunci mulut.

Aduhai! Banyak lagi perkongsian yang awesome dari Musaddiq.

Lain kali aku kongsikan pengalaman Musaddiq menyertai EKSPEDISI KE GREENLAND yang membuatkan junior-junior terpegun dan teruja. Begitu juga pengalaman tetamu kedua kami, Saddiq ketika KEMBARA SOLO JELAJAH NEW ZEALAND beliau. Aku plan nak temuramah mereka nanti.

 

Leave a Comment

Proses Kreatif sebuah Novel Juvana

“Kisah remaja yang terperangkap dalam jenayah”

Awal bulan September, sebuah rangka novel juvana diberikan untuk semakan. Kata penerbit, jika setuju boleh terus tulis dan hantar dalam masa sebulan.

Bulan September bulan yang penuh dengan kesibukan. Bulan Ogos yang lalu baru sahaja GO-LIVE sistem. Fasa kedua projek pula berganti, dijadualkan GO-LIVE 1 Oktober pula. Dalam masa yang sama kuliah semeter akhir sudah bermula.

Jadi proses kreatif novel ini berselang seli dengan pergelutan kerja dan tugasan kuliah. Belum serik nampaknya, saya curi-curi membaca proposal menulis skrip. (sudah mula draf sebenarnya… 🤭) Kalau saya ada kembar, pasti sudah kena tampar dan diazankan di telinga. Saya tak tahu kenapa saya nak buat semua serentak. Hahaha…

Setiap penulis mempunyai simptom yang hampir sama. Saya sendiri mengalami writers block, kemalasan, tangguh-tangguh kerja. Paling parah dan mengganggu timeline adalah drama bersiri di netflix. Sindrom alang-alang menyeluk pekasam membuatkan saya pantang bermula tonton drama bersiri. Pasti akan saya tonton sampai selesai.

Ketika ini saya lunaskan tontonan drama Historical K-pop iaitu ‘tree with deep root’. Mujurlah tak banyak. Hanya 1 musim dengan 24 episod. Alasan saya, kajian bagi mendapatkan idea plot untuk karya sejarah fiksyen akan datang. Hehehe…

Kembali pada kisah juvana ini, penulisan kaedah KJ method membantu saya kekal di landasan. Idea dan latar sudah disediakan, tinggal tulis sahaja. Sorot pandang dan plot perlukan garapan yang segar. Selalunya tidak berjaya pada perenggan pertama setiap bab. Saya akan bereksperimen beberapa kali tetapi takkan berhenti.

Saya pegang kuat petua yang dikongsikan oleh watak Sean Connery dalam filem Finding Foresster (2000),

“You must write your first draft with your heart. Rewrite with your head.”

Jadi tanpa gagal saya mesti menulis setiap hari walaupun satu ayat.

Deadline saya esok, jadi saya kena berhenti di sini dan sambung menulis. Ada 2 bab lagi mahu dilunaskan sebelum disemak semula sehingga puas.

Ya Allah Ya Musawwir.. berikan aku Ilham yang hebat, yang memberi manfaat. Mudah-mudahan asbab tulisanku berjaya mencambahkan natijah yang lebih baik.

Leave a Comment