Skip to content

Ergometre is HELL ~ Sharing session with Musaddiq

 ERGOMETER IS HELL 

Aku tergelak sakan bila Musaddiq ulang hampir 11 kali frasa ni malam tu. Untuk pasukan mendayung UiTM yang baru dibina semula, aku bawakan senior mereka yang pernah sama-sama menaikkan sukan mendayung di universiti ini.

Berkongsi momen-momen ketika beliau mencari erti kehidupan di kampus, Musaddiq memilih sukan ROWING apabila dia sedar universiti bukan semata-mata baca buku dan lulus peperiksaan dengan CGPA yang bagus.

“Kawan aku berbangsa cina bagi nasihat. UNIVERSITI ADALAH TEMPAT UNTUK KAU EXPLORE! Jadi aku main rowing.”

Untuk pengetahuan kalian, Musaddiq memang mahasiswa ulat buku. Setiap semester tak pernah gagal mendapat ANUGERAH DEKAN. Tetapi dia tak pernah puas dengan pencapaian itu. Seorang yang cepat bosan, lalu dia buat kerja gila dengan terlibat dengan sukan yang sangat menuntut komitmen tinggi iaitu rowing.

UiTm Rudern
Siap sedia untuk perlawanan akhir

Aku paling terkesan apabila Mussadiq berkata,

“1 semester main rowing rasa macam 2 tahun.”

Dalam hati aku terdetik, apakah? Takkan sengsara sungguh main rowing ya?

Kemudian Musaddiq menyambung, “Dua semester pertama aku rasa singkat. Langsung tiada memori yang bermakna. Tetapi 1 semester main rowing, pengalaman yang dikumpul sangat banyak. 1 semester itulah terhimpun 2 tahun jumlahnya pengalaman berharga!”

Men Coxed Eight Rowing
Semasa pertandingan Uniten Invitatonal Rowing Championship 2010

Ketika saat-saat genting dengan peperiksaan dan hari perlumbaan MASUM dan Varsity Boat Race yang semakin dekat, Musaddiq sanggup mengadap semua pensyarahnya meminta supaya ujian-ujian kelas dikumpul pada minggu yang sama dan menjawab set soalan baru bersendirian.

“Semuanya demi rowing. Aku tahu semuanya akan baik-baik sahaja, asalkan ada perancangan masa yang bagus dan jaga hubungan baik dengan pensyarah.”

Cabaran mengimbangi kegiatan sukan dan kecemerlangan akademik sangat membantu Musaddiq dalam alam pekerjaan.

“Tak apa lah tak dapat selempang diraja masa konvo. Tapi aku puas!”

Musaddiq membina keyakinan diri dengan terlibat dalam sukan. Dia tak mahu jadi ulat buku yang cemerlang dalam peperiksaan tapi bila keluar ke dunia sebenar, tenggelam. Berdepan dengan CEO syarikat semasa sesi temuduga, terus terkunci mulut.

Aduhai! Banyak lagi perkongsian yang awesome dari Musaddiq.

Lain kali aku kongsikan pengalaman Musaddiq menyertai EKSPEDISI KE GREENLAND yang membuatkan junior-junior terpegun dan teruja. Begitu juga pengalaman tetamu kedua kami, Saddiq ketika KEMBARA SOLO JELAJAH NEW ZEALAND beliau. Aku plan nak temuramah mereka nanti.

 

Published inJom Mendayung

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: