Skip to content

Institut Pendidikan Guru Malaysia Sukan (IPGM Sukan)??

Sepintas lalu aku menyemak berita online Utusan, antara tajuk utama di bahagian sukan adalah “IPGM lahir jurulatih”. Barulah aku tahu akan kewujudan institusi ini. Tertanya-tanya juga adakah ianya baru, atau aku yang duduk di bawah tempurung?

Apapun, aku gembira dengan perkhabaran ini. Selangkah lagi kita ke arah melentur buluh biar dari rebungnya. Asas yang kuat datangnya dari pembangunan peringkat awal terutamanya untuk kanak-kanak. Namun sedih juga bila dibaca kenyataan ini “Seramai 320 calon jurulatih akan menjalani latihan merangkumi lapan bidang sukan bermula pertengahan tahun 2011,”. Apakah sukan-sukan lain tidak perlukan perhatian?

Sampai bila konsep membiayai pembangunan sukan teras ini akan dilaksanakan? Hanya sukan teras iaitu sukan-sukan yang pernah melahirkan jaguh-jaguh di peringkat antarabangsa. Persoalannya, adakah kita bercakap tentang isu ‘antara ayam dan telur, yang mana satu dihasilkan dahulu?’. Selagi persatuan sukan tersebut tidak menghasilkan medal, tiada peruntukan khusus akan diberi. Ketika inilah menggagau persatuan sukan mencari dana. Pelbagai aktiviti direncana bagi menghidupkan aktiviti sukan itu sendiri agar sentiasa punya aliran tunai untuk menampung kos penghantaran atlet ke pertandingan dan biaya kem latihan.

Bagi sukan mendayung, sukan yang telah sekian lama tersenarai dalam sukan Olimpik dgn rekod penyertaan kontijen kedua terbesar di belakang sukan balapan/olahraga (athletic) setiap musim. Nasib sukan ini di Malaysia belum terbela sepenuhnya. Usaha gigih ramai sukarelawan yang rata-rata golongan profesional mendokong Persatuan Mendayung Malaysia (PERDAMA) menghidupkan aktiviti ini belum terbayar. Tahun demi tahun, persatuan ini membangun dalam kepayahan namun penuh kejayaan di peringkat penganjuran antarabangsa mahupun tempatan.

Begitupun, pembangunan sukan ini di peringkat universiti begitu memberangsangkan. Saingan demi saingan yang tercetus mula menghasilkan atlet berkualiti dan berbakat. Di tambah pula dengan sokongan pihak universiti masing-masing dari segi biaya latihan & peralatan. Syabas diucapkan dan semoga terus maju jaya!

Salam Dayung!

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: